Flaute

Posted on: 27/07/2017, by :

 Anatomia flautului

Flaute

Flautul poate fi făcut din lemn sau metal (argint, aur sau argint nichel), iar cea mai răspândită versiune este cea transversală, unde instrumentul este ținut paralel cu podeaua. În mare parte se poate spune că flautul este un tub cilindric lung de aproximativ 70 de cm, care poate fi demontat în trei părți: cap (partea superioară sau headjoint), corp și partea inferioară (footjoint).

Flaut

  • Capul flautului (headjoint)

Capul flautului (headjoint)

Acesta este partea superioară a instrumentului unde se află ambușura (embouchure hole) întărită cu un suport (lip plate). La vârf se poate găsi un dop (cork), care trebuie manevrat cu grijă când se curăță instrumentul. Dopul are rolul de a astupa capătul de flaut și în așa fel aerul se va îndrepta către corpul instrumentului. Un flaut cu un dop deteriorat poate produce sunete inconsistente și trebuie reparat la un atelier de reparații instrumente. Partea superioară poate fi optimizată pentru a îmbunătăți calitatea tonului.

  • Corpul flautului (body)
    Corpul flautului (body)

Partea din mijloc al flautului se pot găsi 13 orificii, care se închid și se deschid cu clapele acționate de sistemul de pârghii aplicat pe corpul instrumentului. În cazul flautului tradițional înălțimea sunetelor produse de flaut este variată prin astuparea și eliberarea găurilor, iar în cazul flautului traversier modern prin închiderea și deschiderea clapelor sale.

  • Partea inferioară a flautului (footjoint)

Partea inferioară a flautului (footjoint)

Aceste clape sunt acționate de degetul mic de la mâna dreaptă. Un flaut profesional va avea mai multe clape pentru a lungi distanța dintre sunete. În plus poate să existe și o cheie “gizmo” (gizmo key) pentru a produce mai clar cheia do major.

Clape cu inel în sistem “inline” sau “offset” în G (sol)

Clape cu inel în sistem “inline” sau “offset” în G (sol)

Când vine vorba de cumpărarea unui flaut trebuie știut că cele mai multe tipuri sunt disponibile în G (sol). Acestea sunt ori „inline” ori „offset”. Chiar dacă numai o clapă este ușor înclinat spre stânga acest lucru schimbă radical întreaga poziție a mâinii. Unii profesioniști care joacă pe ambele tipuri de clape susțin că una permite producerea mai rapidă a consoanelor vibrante decât cealaltă, dar acest lucru se rezumă la care poziție este mai confortabil pentru executant.

Flaute pentru începători, intermediari și profesioniști

Atunci când vrem să achiziționăm un instrument pentru începători este tentant să cumpărăm unul mai ieftin, dar acest lucru n-ar fi o alegere prea bună. Un flaut de calitate va avea o intonație mult mai bună și se poate juca mai ușor pe ea. Dacă un începător va începe să joace pe un flaut cu o calitate mai slabă atunci acesta poate deveni frustrat și să renunțe. Dacă vreți să aveți un flaut cât mai bun atunci ar trebui să comparați mărcile, prețurile și să citiți review-urile altor clienți. Căutați modele, care să fie la un preț rezonabil și să producă sunete bune.

  • Flaut pentru începători

Flaut pentru începători

Flautul le dă multe bătăi de cap celor care au mâinile mici, dar unele modele pentru începători vin cu un cap curbat pentru fi mai la îndemână pentru executant.

Pentru începători recomandăm modele Yamaha din seriile 200 și Gemeinhardt seriile 8.

  • Flaut pentru studenți

Modelele de flaut pentru studenți au de obicei clape cu găuri închise pentru a fi mai ușor de jucat pe ele. Sunetul produs de un astfel de flaut nu va ieși la capătul instrumentului, așa cum se crede în mod obișnuit, iar aceste diferențe între clape va afecta drastic sunetul produs. La un moment dat executantul poate înlocui flautul cu unul care are găuri deschide, deoarece acesta are un ton și control mai bun asupra tonalității.

Modelele de flaut pentru studenți și începători sunt făcute din nichel și aliaj din argint, care sunt mult mai durabile de cât cele făcute doar din argint. Cele mai multe modele sunt placate cu argint din cauza strălucirii, în timp ce cele placate cu nichel sunt la un preț mai accesibil. Unii oameni sunt alergici la argint sau nichel în așa fel fiecare optează pentru cel care îl poate folosi în siguranță.

Modele sugerate pentru studenți:

  • Jamaha 221: Jamaha este cea mai bună marcă când vine vorba de flaute pentru studenți, ei produc instrumente de calitate și sigure. Modelul 221 este modelul de bază pentru cei începători. Pe de altă parte este și marca cea mai costisitoare.
  • Gemeinhardt 2SP: mulți începători preferă acest model pentru că combină calitatea cu accesibilitatea. Modelul 2SP este placat cu argint și este recomandat elevilor mai tineri.
  • Armstrong 102 sau 104: sunt mai ieftini și acest lucru este reflectat și în calitate
  • Flaut intermediar

Flautul intermediar este de obicei făcut manual și este ideal pentru liceeni, care joacă la flaut de mai mulți ani și se gândesc serios să joace în continuare la ea, dar nu este potrivit celor care vor să-l folosească la o școală de muzică.

Există o diferență semnificativă între modul în care un părinte cumpără pentru prima dată un flaut copilului și când cumpără unul intermediar. Desigur, atunci copilul nu a avut nici un cuvânt de spus deoarece nu știa încă să joace la un flaut, dar acum va avea un rol activ în alegerea unui flaut intermediar și este recomandat să încerce cât mai multe mărci și modele dar și diferite tipuri de cap de flaut pentru că acestea au tendința să sune diferit. Este indicat să testeze limitele fiecărui flaut intermediar să vadă cum sună sunetele în registrul grav și acut, cât este de ușor de jucat pe ea, ce tonalitate are etc. Recomandările profesorilor sau flautiștilor sunt bine venite, dar ce este potrivit unui executant nu e sigur că va fi potrivit și pentru un alt executant de aceea este important acum să aleagă modelul care i se potrivește cel mai bine.

Există câteva caracteristici pe care îl are fiecare flaut intermediar:

  • cap de flaut din argint solid, corp placat cu argint
  • găuri deschise: cinci clape au găuri deschise, care sunt acoperite cu degetele. Aceste găuri permit un răspuns mai rapid în ton și au posibilitatea ca executantul să cânte un sfert de ton și glissando
  • B foot: într-adevăr flautele intermediare vor veni cu C foot, dar este recomandat să luați unul cu B foot, care are inclus și o cheie “gizmo” (gizmo key), care ajută la formarea clară a sunetelor înalte
  • clape cu inel în sistem offset sau inline în G (sol): din punct de vedere acustic nu există nicio diferență între cele două tipuri. Cei care ai mâinile mai mici vor juca mai ușor cu unul offset.
  • mecanism pentru Mi (Split E mechanism): nu foarte multe modele au această opțiune, dar care o au costă mult mai mult. Dacă prețul este o problemă atunci se poate renunța la această opțiune, deoarece nu este la fel de importantă ca un B foot sau un cap de flaut din argint
  • grosimea peretelui: acesta se referă la cât de gros ar trebui să fie tubul flautului. De obicei acestea vin cu un tub gros, standard și subțire. Înainte de achiziționare merită să încercați flaute cu diferite grosimi ale peretelui deoarece grosimea afectează sunetul produs. Dacă tot nu vă puteți hotărâ atunci alegeți cel standard.

Modele de flaut intermediar:

  • Yamaha: modelul 361H este modelul lor standard de flaut intermediar, în funcție de buget se pot alege modele din seria 300, 400, 500, 600 etc. Fiecare model are îmbunătățiri față de flautul pentru studenți. Modele sugerate: 361H, 461H, 574H. Orice model ați cumpăra asigurați-vă că are litera H după număr, pentru că Yamaha așa indică faptul că flautul are un B foot, iar modelele cu care includ numărul 61 indică clapele cu inel în sistem offset G și 81 pentru inline G.
  • Pearl: flautele de la Pearl sunt bune și au un ton frumos. Din punct de vedere părintesc sunt mai ieftine decât modelele Yamaha și au și câteva opțiuni, (cum ar fi mecanismul pentru Mi) care fiind la același preț cele de la Yamaha, nu o au. Calitatea însă nu este la fel de bună, ceea ce este reflectat și în preț, dar în funcție de buget se pot alege 665RB „Quantz” și PF765RB(E) „Quantz”.
  • Sonare: este o marcă profesională de flaute. Această marcă combină capul de flaut făcut manual de la Powell cu un corp mai accesibil. Modele sugerate: SF51BEF sau SF61BEF.
  • Muramatsu: este o marcă aleasă de mulți profesioniști. Problema e că sunt prea scumpi în comparație cu ceea ce oferă. Această marcă este ideaă dacă copilul să gândește serios să cânte la ea și la universitate sau la școala de muzică.
  • Jupiter: seamănă cu Pearl, modele sugerate: seriile 611RBS(O) și 711RBS(O). Litera O de la sfârșit indică clapele cu inel în sistem offset, iar cele fără litera O nu au această opțiune.

Se poate observa că în afară de marca Yamaha celelalte nu au fost menționate în lista cu flaute pentru studenți. Dacă vreți să investiți într-un flaut de calitate alegeți o marcă care este cunoscută pentru flautele bune pe care le face și nu de la cele pentru studenți, în loc să cumpărați unul intermediar de la o marcă care este cunoscut mai ales pentru flautele pentru studenți pe care la face. Mărcile Gemeinhardt și Armstrong sunt și ele bune, dar ei se concentrează mai mult pe flaute pentru studenți, în așa fel este logic ca în cazul flautelor intermediare Pearl și Sonar să fie în avantaj. Yamaha este o excepție aici deoarece această marcă produce flaute bune atât pentru începători cât și pentru profesioniști.

Cât de mult ar trebui să cheltui pentru un flaut intermediar?

flaut intermediar

Asta depinde. Este adevărat că un flaut bun este scump și toți avem tendința să achiziționăm unul mai ieftin. Dar dacă vreți să cumpărați unul mai ieftin pentru a economisi pentru unul mai bun, atunci nu veți salva atât de mulți bani pe cât credeți. Desigur se pot îmbunătății diferite părți, dar atunci veți cheltui mai mult pe îmbunătățiri decât să cumpărați un flaut mai bun. Un alt lucru de reținut este că peste ani flautul va pierde din valoare și dacă instrumentul are deja câțiva ani nu veți putea niciodată să obțineți atât cât ați cheltuit pe ea, deci chiar dacă vreți s-o vindeți pentru a cumpăra unul mai bun tot va mai trebui să puneți de la dvs.

Trebuie reținut că cu cât este mai scump un flaut cu atât este mai ușor de jucat pe ea și va produce sunete mai bune. Dacă dvs. sau copilul dvs. veți obține unul foarte bun, atunci o să puteți profita mult de ea, iar calitatea bună vă va permite să evoluați frumos. Deci răspunsul la întrebare este dacă copilul este dedicat instrumentului și se gândește serios să joace la ea în liceu și chiar și în facultate, atunci merită achiziționat un flaut de calitate pe care să-l poată folosi mulți anii la rând.

Suport ambușură (lip plate) din aur sau argint?

Acesta este cea mai dezbatere din lumea flautelor: aur vs. argint. Unii spun că nu prea merită achiziționarea unui lip plate placat cu aur, decât dacă cel care îl va folosi este alergic la argint.

Sunt unii care susțin că metalul propriu-zis schimbă tonalitatea, iar alții cred că nu aurul propriu-zis e important ci contează unde este pus. Placarea pe dinafară a suportului de ambușură nu influențează cu nimic tonalitatea. Ai putea foarte bine să-l dai și cu scotch și tot n-ar schimba sunetul produs. La urma urmei, placarea suportului de ambușură  sau a capului este ca și cum ați pune dungi de sport pe mașină, aceasta nu îmbunătățește cu nimic motorul mașinii. Sunt unii care își exprimă dezacordul total spunând că în funcție de compoziția sa, metalul vibrează diferit și afectează tonalitatea și iarăși sunt alții care susțin că compoziția flautului nu are nimic de-a face cu tonalitatea, nici dacă este placat cu aur.

Singurul loc unde într-adevăr este afectat tonalitatea flautului este unde atinge aerul, adică la margini și înăuntrul ambușurii și al flautului. Dacă un metal de foarte bună calitate, ca și aurul, este plasat pe cadru și pe înăuntrul găurii poate atunci va face vreo diferență. Prețul unei asemenea proceduri ne asigură că ambușura este modelat cu grijă și precizie iar această procedură este ceea ce face până la urmă cea mai mare diferență în calitate de tonalitate.

Îmbunătățirea capului de flaut

Primul loc unde s-ar putea începe îmbunătățirea este la capul flautului, care este o modalitate necostisitoare de a obține un sunet mai bun. Această opțiune este ideală pentru executanții, care încă nu sunt pregătiți să treacă la un alt flaut sau pentru executanții avansați, care vor să mai evolueze dar să-și păstreze instrumentul curent. Achiziționarea unui cap de flaut mai bun va îmbunătăți drastic tonalitatea și durata de răspuns a flautului. Acest lucru se datorează diferenței mari dintre capul de flaut tăiat de o mașină versus unul făcut manual. Cele făcute manual oferă mult mai multă subtilitate la producerea tonalității.

Tipuri de flaut

Flautul este unul dintre cele mai vechi instrumente din lume imediat după tobe. Flautul vechi era făcut din os sau din băț, care era scobit. Flautul din zilele noastre a fost dezvoltat în secolul al 19 de Theobald Boehm. Pe atunci corpul flautului era făcut tot din lemne, care era obositor să cânți la el. Numai la sfârșitul secolului al 19-lea s-a întâmplat perfecționarea flautului din metal. Flautul poate fi construit în mai multe tonalități:

  1. alto: este puțin mai mare decât flautul normal și are trei note mai joase decât acesta; este esențial profesioniștilor pentru că multe solo-uri de orchestră sunt scrise special pentru a fi jucate de un flaut alto; de exemplu: Allora AAAF-302;
  2. bas: este de două ori mai mare decât flautul normal și este rar folosit. Din cauza mărimii, capul flautului este de forma literei J, pentru a permite instrumentistului să atingă cheile; de exemplu: Di Zhao, Altus, Eva Kingma, Sankyo Prima, Kotato
  3. tenor: Yamaha YFL-B441II
  4. octobas: poate atinge chiar și 3 metri și are o curbură în partea inferioară
  5. piccolo: este cel mai mic instrument din familia flautului. Este mai dificil de jucat pe ea decât pe orice alt tip de flaut, deoarece executantul trebuie să aibă plămânii foarte dezvoltați, iar găurile închise pot provoca dificultăți pentru un executant începător.

Flautul picola poate fi făcut din:

  • metal (cu un cap tot din metal): este ideal pentru fanfare, în comparație cu flautul din lemn umiditatea nu afectează intonația
  • plastic: vremea nu afectează deloc intonația
  • lemn cu un cap din metal: ideal pentru tinerii începători
  • lemn cu un cap tot din lemn: permite muzicalitate mai multă și este sensibil la schimbările dinamice

Cumpărarea unui piccolo pentru un copil este o idee bună deoarece acesta va dubla oportunitățile pentru el/ea și va avea un instrument în plus pe care va putea să exerseze. Achiziționarea unui piccolo este mult mai dificil decât achiziționarea unui flaut. Nu numai că aveți la dispoziție numeroase branduri și modele din care puteți alege, dar va trebui să vă confruntați și cu o problemă în plus, adică alegerea materialului: să fie din lemne, rășină, placat cu argint sau să fie din lemn și din argint sau din rășină și din argint. Poate ușura alegerea dacă se știe deja unde va fi folosită instrumentul. Dacă copilul va juca într-o fanfară, atunci cel mai bine ar fi unul mai ieftin, care poate ține piept elementelor de afară. Dacă va juca într-un concert sau trupă atunci cel din lemne va fi ideal. Lemnul este considerat a fi cel mai bun material pentru piccolo, apoi urmează argintul, iar plasticul sau rășina sunt considerate a fi cele mai rele. Trebuie menționat faptul că achiziționarea unui piccolo prea ieftin nu este o idee bună, deoarece acestea de obicei sună oribil, iar copilul poate deveni frustrat pentru că nu poate învăța pe el. De asemenea, trebuit ținut în minte că aceste tipuri de instrumente seamănă între ele ca două picături de apă, din acest motiv dacă ați reușit să vă limitați la un anumit brand sau model încercați toate modele disponibile pentru că chiar și modelele identice pot suna diferit. Modele sugerate: Yamaha YRF 21, YPS 32, YPC 62; Dimavery Pc-10 C BL.

Îngrijirea și întreținerea flautului

Îngrijirea adecvată a unui flaut este absolut esențial pentru longevitatea tastaturii și durabilitatea instrumentului.

  • Clătiți-vă gura!

Din moment ce instrumentele de suflat necesită suflarea prin acestea, orice rămășiță de mâncare sau zahăr din băuturi vor trece prin flaut. Dincolo de beneficiul igienic a clătirii înainte de cânta la flaut, acesta va îmbunătății drastic sănătatea și durata pernițelor.

  • Curățare cu peria

Îndepărtarea umezelii din instrument este necesar pentru a proteja penițele și de a evita acumularea murdăriei. Dacă achiziționați un flaut veți primi și un ac și o lavetă pentru curățare. Acoperiți acul cu laveta și curățați cele trei părți ale flautului. Aveți grijă cât de mult introduceți peria în capul flautului, pentru că la sfârșit se află un dop și puteți rupe garnitura dopului dacă împingeți prea tare.

Alegeti din oferta noastra de flaute, click aici.