Cum alegem microfonul potrivit

Posted on: 18/05/2017, by :

Microfoanele sunt echipamente electro-mecanice care transforma undele sonore (sunetele) in impulsuri.electrice.

Cel mai des intalnit tip de microfon este cel cu capsula. Aceasta are o membrana subtire de diferite forme, confectionata dintr-un material subtire, deformabila sub actiunea undelor sonore. Exista microfoane cu membrana bobinata care functioneaza invers difuzoarelor, capsule cu membrana si celula piezo care functioneaza invers tweeterelor precum si alte tehnologii constructive  In functie de forma acestei capsule sunt captate cu precadere sunetele care provin din anumita directie relativ la microfon. Vorbim in acest caz de microfoane directionale, foarte des folosite in mediile artistice (scena, instrumente muzicale, studiouri de inregistrari, etc).

Înainte de a cumpăra un microfon cel mai important lucru este cunosti domeniu pentru care va fi folosit. Microfon pentru voce sau instrument. Intenționezi să-l folosești pentru înregistrare în studiouri home sau cauți ceva ce ar putea fi utilizat în ambele cazuri?

Dacă vrei să ai un microfon care să funcționeze și pe scenă și în studio, atunci ai la dispoziție numeroase modele

Tipurile de microfoane și folosirea lor

Cele mai multe microfoane se încadrează măcar în una dintre următoarele categorii: dinamice și cu condensator, dar indiferent de alegerea tipului fii atent la direcționalitatea (adică capacitatea microfonului de a capta o sursă de sunet anume fără să capteze și altele) și cât de robust este acel microfon.

  1. Microfoanele dinamice

Microfoanele dinamice utilizează o bobină de inducție conectată la o diafragmă și plasată în câmpul unui magnet permanent. Pe măsură ce diafragma se mișcă, mișcă și bobina, care prin urmare variază tensiunea produsă de bobină. Aceste schimbări subtile ale tensiunii de ieșire formează sunetul de ieșire a microfonului.

Microfoanele dinamice tind să funcționeze destul de bine în situațiile live, deși unele sunt folosite des și pentru înregistrări. În situația asta modelul Shure SM58 este un exemplu bun.

Acest fel de microfon este des folosit datorită captării sunetelor puternice și lipsa zgomotului când acesta este manevrată de soliștii vocali.

Sugestii de produse disponibile la Sound Studio:

  • Shure PGA58, SM58, BETA 58A, Super 55, BETA 87A, BETA 87C, KSM9, KSM9HS
  • Audio Technica: MB1K, Pro31 QTR, AE6100, AE4100
  • Beyerdinamic: TG V30 DS, TG V50D, TG V70D, M88, M130
  • Sennheiser: E 840, E 845s, E 945

Shure PGA58  

Shure PGA58                                                                               Audio Technica Ae6100

  1. Microfoane cu condensator

La microfoanele cu condensator o diafragmă subțire este pozitionata aproape de o placă de metal numit backplate, creând un condensator. Acest condensator este alimentat electric de la o baterie sau mixer cu sursa. Când presiunea undelor sonore face diafragma să vibreze, modifică distanța dintre acesta și a backplate-ului, cauzând astfel variații ale tensiunii de ieșire. Microfoanele cu condensator folosesc o sursă externă de alimentare, baterii interne, sau puterea fantomă furnizată de alimentarea mixerului. În ziua de azi, cele mai multe mixere au putere fantomă în intrările de microfon, dar dacă utilizezi un mixer mai vechi, înainte de a cumpăra un microfon cu condensator asigură-te că are sursa phantom.

Datorită răspunsului excelent în frecvențe și a abilității de răspuns la schimbările de volum rapide, acest tip de microfon este des folosit la înregistrări. Există trei tipuri de microfoane cu condensator:

  1. cu diafragma mică: care fiind mai sensibile pot reda foarte bine schimbările de volum

cu diafragma mică

  1. cu diafragma mare: datorită sunetului mai cald sunt mai des folosite pentru înregistrarea vocilor în studio

cu diafragma mare

  1. ribbon: este foarte sensibil și fragil, de aceea este rar folosit live

ribbon

Sugestii de produse disponibile la Sound Studio:

Caracteristica polară

Tiparul de polaritate este forma câmpului de sensibilitate a microfonului sau direcțiile de la care acceptă sau ignoră sursele de sunet. Cele mai folosite caracteristici polare sunt cele cardioid (unidirecționale), figur-of-eight (bidirecționale) și omni-direcționale:

Caracteristica polară

  1. caracteristica cardioidă/unidirecțională: captează doar sunetele venite din fața acestuia (cele mai populare sunt de la M-Audio sunt SoundCheck)
  2. caracteristica bidirecțională/figure-of-eight: captează sunetele din față și din spate și sunt recomandate pentru aplicații de broadcast, discuții față în față sau interviuri
  3. caracteristica omnidirecțională: capătă sunetele din toate direcțiile, sunt recomandate în special pentru coruri sau pentru a capta toată scena

Accesorii pentru microfon

Există numeroase accesorii pentru microfon concepute pentru a optimiza performanța microfoanelor. Unele dintre ele, includ suporturi de microfon, cabluri, stative, care sunt destul de  esențiale. Alte accesorii, filtrele pop și ecrane de izolare pot fi, de asemenea, critice, în funcție de modul în care folosești microfonul. Fie că ești în căutarea unor piese de schimb pentru microfon, cum ar fi o noua grilă pentru SM58, sau stative, cu ajutorul căruia vei putea pune microfonul exact acolo unde dorești, toate acestea pot fi găsite la Sound Studio.

Cuvinte cheie: dinamic, condensator, ribbon, cardioid, unidirecțional, bidirecțional, figure-of-eight, omnidirecțional