Alegerea amplificatorului pentru chitara electrică

Posted on: 26/07/2017, by :

Tipuri de amplificatoare pentru chitara electrica

Există patru tipuri de amplificatoare pentru chitare: analog (solid state), tube, digital (modeling) și hibrid.

  1. Amplificatoare analog (solid-state amps)

Acestea se mai cheamă și solid-state pentru că folosesc un tranzistor pentru preamp și secțiune putere. Acestea sunt destul de fiabile și rareori au nevoie de reparații. De obicei au un ton foarte curat, dar sunt mulți care au și „distorsiuni”. Exemplu de amplificator solid-state: Roland JC 120, Line 6 Spider IV 75.

Roland JC 120

  1. Amplificatoare tube (tube amps)

Amplificatoarele tube sunt preferați de mulți chitariști pentru tonul lor cald și gras și pentru distorsiunea “organică.” Având aceeași putere acestea se aud mai tare decât cele analog și au un  “feel” aparte, ceea ce nu se poate simții la cele de analog. Amplificatoarele tube se pot deteriora peste timp și tuburile trebuie schimbate din când în când. Exemplu de amplificator tube: Line 6 DT 25 112 Tube Combo

Amplificatoare tube

DV Mark Maragold

  1. Amplificatoare digitale (modeling amps)

Amplificatoarele digitale folosesc procesoare digitale pentru a simula sunetul cu tehnologia tubului de modă veche. Folosind un software care să “modeleze” sunetul tubului de amplificare, aceste amplificatoare pun într-o cutie sunetele a mai multor amplificatoare. Acest tip de amplificator este programabil și au efecte digitale incorporabile, cum ar fi efectul delay (de întârziere). Exemplu de amplificator digital:

Amplificatoare digitale

Line 6 Spider V 30 MKII

  1. Amplificatoare hibrid (hybrid amps)

Acest tip de amplificator este combinația fiecărui tip de amplificator într-unul singur și este folosită un tub real îmbinat cu o secțiunea SSP (solid state power section) a celorlalți amplificatori. Multe amplificatoare hibrid folosesc un tub în secțiunea preamp și un releu de tip solid-state în secțiunea putere ca să creeze un ton tub fără utilizarea unor tuburi de putere. Exemplu de amplificator hibrid: Vox AC15VR.

Puterea și dimensiunea difuzoarelor

Puterea și dimensiunea difuzorului pe care îl alegi pentru amplificatorul tău va depinde de folosirea și de prețul acestuia. Amplificatoarele de antrenament sunt de obicei solid state sau unități de modelare combo cu difuzoare de la 10 până la 30 de wați de 20 sau 25 cm. Pentru repetiții sau de jucat în locuri mai mici sunt bune amplificatoarele combo cu tub sau digitale cu 50 de wați de 30 cm. Pentru locurile mai mari sunt necesare difuzoare de 100 de wați sau mai mult. Poți să folosești amplificatoare “twins” sau combo care au perechi de difuzoare de 30 cm și în cazul acesta este mai eficient plasarea mai multor difuzoare într-un loc.

Caracteristici suplimentare

  • unități de reverb: unele amplificatori folosesc spring reverb care pot suna foarte natural, în timp ce alții folosesc reverb digital.
  • efecte incorporate: multe amplificatoare sunt cunoscute mai ales pentru efectele lor incorporabile. De exemplu efectul tremolo, excelent pentru chitara surf. De obicei, amplificatoarele digitale au multe efecte digitale incorporabile.

Cuvinte cheie: amplificator, amplificator solid-state, amplificator tube, amplificator modeling, amplificator hibrid, difuzor, reverb, efecte

Vezi oferta noastra de amplificatoare pentru chitare electrice aici: https://www.soundstudio.ro/amplificatoare-pt-chitare-electrice.html