Ancii

Posted on: 26/07/2017, by :

Ancii

Una dintre cele mai importante părți ale unui saxofon este ancia. Acesta nu numai că nu poate schimba sunetul prea mult, dar este, de asemenea, una dintre părțile mai puțin costisitoare ale instrumentului.

Ancia este făcută din trestie, dar există și sintetice sau hibride. Tonul și rezistența saxofonului este afectat de diverse ancii și de modul în care acestea sunt tăiate. Vandoren și Selmer sunt branduri populare de ancii și sunt recomandate jucătorilor mai tineri. Datorită prețului mic și al delicateții, anciile Vandoren sunt mai mult folosite de către studenți si profesionisti.

Sunt disponibile multe feluri de ancii, pe care sunt marcate tăria acestora, de la 2 până la 5, care este și cel mai tare. Fiecare producător de ancii are propriul său sistem pentru marcarea tăriei, în mod normal, ei folosesc o scală pe care puterea anciei este determinată de cât de mare este numărul.

Când cumpărați ancia fiți atent la tipul saxofonului pe care îl aveți (bariton, alto, tenor etc.), apoi la marcă (Vandoren, Selmer etc.) și în final la tăria acestuia. De asemenea este bine de știut faptul că:

  • ancia este de obicei vândută în cutii cu câte 5, 10 sau 25 de bucăți
  • fiecare trestie de zahăr este diferă, în așa fel nicio ancie nu este la fel
  • un anumit număr de ancii dintr-o cutie nu va funcționa foarte bine pentru foarte mult timp. Acest lucru este de obicei marcat pe cutie cu procente, nu este ceva neobișnuit ca până la 20% dintre ancii dintr-o cutie să nu poate fi folosită.

Există și alte branduri de ancii cu tăieturi speciale (de exemplu pentru muzică jazz), care sunt folosite mai mult de către profesioniști care vor să experimenteze.

În timp ce majoritatea saxofoniștilor folosesc ancii din trestie de zahăr, cele sintetice sunt, de asemenea, utilizate foarte des. Acestea durează luni de zile și sunt destul de consistente, datorită în mare parte a materialului plastic din ele. În timp ce mulți saxofoniști sunt de părere că cele sintetice sunt o alternativă bună, este de asemenea important de reținut că acestea diferă în ton și în volum.

Anciile din trestie de zahăr sunt acoperite cu un strat subțire de plastic și sunt mult mai rezistenți de cât cele obișnuite.  Ancia cu un strat de plastic este recomandat celor care dețin saxofon alto, tenor și bariton.

Există multe opțiuni de luat în considerare atunci când vine vorba de alegerea de ancii. Desigur, un începător nu ar trebui să se simtă ca ar fi într-o luptă cu instrumentul. Din acest motiv, cea mai bună alegere ar fi ancia cu putere medie, apoi pe măsură ce trece timpul, poate încerca și altele ca să înțeleagă mai bine modul în care fiecare poate contribui.

https://www.soundstudio.ro/ancii.html