Piane Digitale

Posted on: 26/07/2017, by :

 Pianul digital

De-a lungul ultimilor ani, avansarea în tehnologie a însemnat că pianele digitale au căpătat o mai bună reproducere a sunetelor. Totuși, mulți pianiști și muzicologiști cred că un pian digital nu poate și nici nu va putea vreodată să aibă calitatea unei piane adevărate. Atunci care este mai bun: unul digital sau cel tradițional? Cu siguranță pianele digitale au avantaje lor, pe de altă parte au și câteva dezavantaje. Acest articol va elabora avantajele și dezavantajele unui pian digital.

Avantajele pianului digital

Unul dintre avantajele principale ar fi că pianele digitale sunt mult mai ieftine de cât cele tradiționale. Din păcate mulți oameni nu-și permit un pian tradițional, în felul acesta un model digital poate fi o alternativă foarte bună.

De asemenea, pianele digitale sunt mult mai compacte în așa fel încap în orice locuință și se pot transporta cu ușurință acolo unde este nevoie de el. Instrumentele tradiționale, mai ales cel orizontal (baby grand) pot avea doar oamenii care au încăperi mari.

Spre deosebire de cel tradițional cele digitale nu nevoie de nici un fel de întreținere. Acestea nu numai că nu necesită acordare, ci se pot plasa oriunde în cameră pentru că umiditatea sau căldura nu vor strica instrumentul. În așa fel pentru mulți pianiști sunt cu părerea că achiziționarea unui pian digital este mult mai convenabil.

Dacă locuiești într-un apartament, este recomandat să cumperi un pian digital, nu numai din motivele deja menționate ci și pentru că cele digitale au volumul reglabil. În așa fel poți exersa fără să-ți deranjezi vecinii. La urma urmei, ca începător, este imposibil să atingi potențialul maxim, fără a fi în măsură să exersezi în mod regulat. În plus, pianele digitale pot fi foarte utile în cazul procesului de învățare, deoarece mule modele au funcția de înregistrare sau de playback, care permit să asculți și să identifici posibilele greșeli făcute.

Dezavantajele pianului digital

În ciuda faptului că sunt mai accesibili, sunetul acestora nu va deveni niciodată la fel de bun ca a unui tradițional.

Mai mult decât atât, doar modele sofisticate pot imita dinamica cheie a unui pian adevărat. Cu alte cuvinte, la majoritatea modelelor, volumul unei note nu este afectat de cât de tare sau ușor este clapa apăsată.

Înainte de a achiziționa orice fel de pian este recomandat să faci niște cercetări ca să afli ce tip de instrument este potrivit pentru tine și mediului în care trăiești. De asemenea este recomandat să probezi instrumentul în magazin înainte de al lua acasă.

La Sound Studio avem disponibile piane digitale de la Korg, Roland, Yamaha și Kurzweil. Pentru vizionarea modelelor: https://www.soundstudio.ro/piane-digitale.html