Sfaturi pentru cumpărarea unui saxofon

Posted on: 27/07/2017, by :

 Sfaturi pentru cumpărarea unui saxofon

Dacă sunteți încă începător trebuie să vă gândiți bine înainte să cumpărați primul saxofon. Iată câteva lucruri de ținut în minte:

  • ce dimensiune a instrumentului vi se potrivește? sopran, alto, tenor, bariton, bass sau contrabass?; la Sound Studio avem disponibile saxofoane sopran, alto, tenor și bariton de la Amati, Dimavery, Yamaha, Conn, Yanagisawa și Roy Benson
  • să fie foarte ieftin, accesibil și pentru studenți sau pentru profesioniști
  • ce accesorii să cumpărați pe lângă instrument
  • unde puteți face cea mai bună afacere
Tipuri de saxofon
Tipuri de saxofon

Părțile componente a saxafonului

Părțile componente a saxafonului

Cum se poate vedea și în imagine părțile componente ale saxofonului sunt:

  • muștiucul (mouthpiece)
  • ancia sau platina (reed)
  • brățara de metal (ligature)
  • gâtul sau tubul de legătură (neck, crook)
  • corpul instrumentului (body)
  • pâlnia (bell)
  • clapele (keys)
  • cotul (bow)

Dimensiunea saxofonului

Dacă sunteți începător nu este o idee bună să cumpărați un saxofon prea mare. Cântând pe instrumente înalte (sopran și sopranino) poate fi mai greu obținerea unui ton plăcut sau a unei intonații bune. Instrumentele mai joase (bariton sau bass), pe lângă faptul că sunt mai costisitoare, poate fi mai greu de suflat și de apăsat cu degetul, mai ales pentru copii. Mulți începători aleg saxofonul alto sau tenor, dar și așa saxofonul tenor este prea mare pentru copii. Unele instrumente au o digitație mai bună pentru cei cu mâinile mai mici (ergonomie), dar totuși dacă vreți să jucați pe un saxofon tenor atunci ar trebui să-l încercați să vedeți pe care este mai ușor de jucat.

Dacă nu vă deranjează mărimea lor, atunci ar trebui să-l cumpărați pe cea care vă place mai mult. Dacă tot nu puteți decide atunci ascultați cum cântă jucătorii pe saxofoane alto și tenor. De asemenea, luați în considerare și stilul de muzică pe care o să-l jucați. Dacă veți juca rock & roll atunci saxofonul tenor este cel mai potrivit; în cazul muzicii clasice saxofonul alto (tenorul clasic este mai util în cazul unui cvartet saxofon); iar dacă vreți să joci jazz, mainstream, modern etc. atunci este adecvat saxofonul alto sau tenor.

Muzica la saxofon poate fi clasificată pe mai multe genuri: muzica la saxofon populară și muzica la saxofon instrumentală, care poate fi împărțită pe muzica la saxofon de relaxare, ambientală, cafe concert și jazz.

Saxofoane mijlocii

Până nu demult saxofonul mijlociu părea a fi o alegere bună pentru un novice ca să înceapă să joace la acest instrument fără a cheltui prea mulți bani pe unul profesional sau de a risca să achiziționeze unul second-hand sau vintage. Acesta de obicei costă jumătate față de cel profesional, dar asta nu înseamnă că sună mai rău, ci putem afirma că sună la fel de bine ca unul profesional.

Economisirea în preț este de obicei reflectată în calitatea construcției mai puțin robustă și un finish mai pragmatic. Majoritatea saxofoanelor sunt produse în Taiwan și China sunt extrem de bine realizate.

Saxofoane profesionale

Oamenii vorbesc despre „Marele patru”, producătorii de saxofoane de calitate profesională:Yamaha, Yanagisawa și Selmer. Primele două producători au instrumente accesibile și pentru studenți. Toate acestea sunt, fără îndoială, instrumente foarte bune, și dincolo de deprecierea inițială consistentă, își vor menține valoarea lor în timp.

Nu există nici un motiv pentru care un începător n-ar putea cumpăra un saxofon profesional, mai ales dacă își poate permite, în general pe acestea nu este deloc mai greu de jucat ca pe cele mai ieftine.

Accesorii pentru saxofon

Dacă veți cumpăra un saxofon profesional atunci veți avea nevoie și de un muștiuc (mouthpiece), ancie (reed), cordon (curea de gât) rezistent, perie pentru curățarea gâtului saxofonului (swab) și de un stativ.

https://www.soundstudio.ro/saxofoane.html