Clape pentru începători și clape profesionale

Posted on: 17/05/2017, by :

Clape pentru începători și clape profesionale

Clape pentru începători și clape profesionale

În general, claviaturile sunt proiectate în jurul unui singur concept: portabilitatea. Acestea sunt instrumente concepute a fi puse în portbagajul vehiculului și transportat oriunde este nevoie. Din acest motiv, acestea sunt preferate de către muzicienii care canta in multe locatii..

Instrumente cu clape 

Mai jos va prezentam o listă a instrumentelor cu clape clasificate în funcție de tipul acestora:

  1. Cordofone/instrumente cu coarde (alcătuite dintr-o cutie de rezonanță și un număr de coarde întinse deasupra sau în interiorul ei): clavicordul, pianul electric, clavinetul, pianul rhodes, pianul electric Wurlitzer, claveciul, virginalul, pianul, spineta etc.
  2. Aerofone (orice instrument muzical care produce sunet prin vibrarea aerului): acordeonul, orga, buciumul, cornul, tilinca, cavalul, ocarina, nai, cimpoi etc.
  3. Idiofone (produc sunete prin vibrații ale însuși corpului său, mulțumită rezistenței și elasticității materialului fie acesta ceramică, sticlă, lemn sau metal): celestă etc.
  4. Electrofone (varianta electrică a instrumentelor): pianul digital, claviatura electrică, sintetizatorul, mellotronul etc.

Caracteristicile clapelor

Înainte de a achiziționa o claviatură este important cunoașterea caracteristicelor de bază:

  • numărul de clape: numarul de clape variaza de la caz la caz./ In cadrul controlerelelor MIDI mici ele incep de la 25 de clape ajungand până la 88, in cazul pianul acustic tradițional. Alegerea numărul de clape este importanta pentru genul de muzica de muzica pe care o vei aborda.
  • viteza clapelor: se referă la abilitatea clapelor de a simții forța și viteza cu care este apăsată o clapă pentru a crea sunetul
  • polifonia: numărul de sunete generate de clape. Claviaturile cu caracteristici extinse polifonice și voci de instrumente suficiente pot mima chiar și o orchestră întreagă.
  • multitimbralitatea: abilitatea clapelor de a reda mai multe timbre deodată (ex. flaut, tobe, instrumente cu corzi, pian). Această caracteristică nu trebuie confundată cu polifonia.
  • compatibilitatea MIDI: MIDI (Interfață Digitală pentru Instrumente Muzicale) este un protocol de comunicații definit în anul 1982 pentru instrumentele muzicale electronice și computere. Mesajele MIDI nu conțin deloc sunete ci mai degrabă “mesaje de eveniment” care transmit softwerului ce note să emită. De asemenea compatibilitatea MIDI permite clapelor să trimită și să primească mesaje de eveniment.
  • conectarea la computer: în ziua de azi claviaturile se pot conecta la computer prin diferite moduri: prin portul USB, FireWire, MIDI, S/PDIF, mLan sau prin alte tipuri de interfețe externe sau incorporabile în claviaturi. Pentru o conectare ușoară cele mai multe claviaturi digitale au incorporate porturi USB și/sau MIDI.
  • sequencer: este un dispozitiv hardware sau software care înregistrează date de performanță MIDI și în redă pe acesta într-o secvență programat de către utilizator
  • arpeggiator: un arpeggiator este un acord ale cărei note sunt redate în succesiune și nu deodată. Când este apăsat o singură notă acesta creează electronic un arpeggio.
  • sampler: un dispozitiv care înregistrează audio digital și permite ca acesta să fie alterat și redat în diferite feluri. Dacă intenționezi să încorporezi în muzica ta clipuri audio externe atunci vei avea nevoie de o claviatură care au această funcție
  • intrare/ieșire: dacă intenționezi să folosești claviatura drept stație audio digital, atunci intrările și ieșirile te pot salva de la achiziționarea unei interfețe separate. Dacă intenționezi să performezi live atunci ieșirile audio care se conectează cu amplificatoarele externe, cu mixere și cu difuzoare sunt foarte necesare.
  • controller: numărul de controllere pe care le oferă claviatura depinde mult de ceea ce vei face cu ele mai târziu. Pentru sintetizatoare vei avea nevoie măcar de un pitch bend și mod wheel. Pe măsură ce te familiarizezi cu MDI vei avea nevoie și de potențiometre mai ales dacă cumperi un controller MIDI.
  • stocarea: majoritatea claviaturilor oferă stocare externă, cum ar fi stick de memorie și slot pentru carduri SmartMedia. Prin conectivitatea USB, poți transfera cu ușurință date între computer și alte dispozitive activate-USB, precum și stoca fișierelor în cloud.

Stative pentru claviatură

În cazul achiziționării unei claviaturi electronice vei avea nevoie de un stativ și de un scaun. La Sound Studio există seturi care includ claviatură, un scaun, stative și căști.

Set Yamaha PSR E253                                                      Set Keyboard Yamaha PSR E353

Set Yamaha PSR E253                                                                               Set Keyboard Yamaha PSR E353

Este recomandat cumpărarea stativelor de la aceeași producător ca și instrumentul pentru că majoritatea dintre ele se potrivesc pe un stativ anume din motive de stabilitate. De asemenea, șuruburile de fixare și găurile sunt specifice numai unui producător anume.

Stativ Keyboard Yamaha L 540                                                                       Stativ Clape Dublu BSX

Stativ Keyboard Yamaha L 540                                                                          Stativ Clape Dublu BSX

Alimentarea

Majoritatea claviaturilor vor avea alimentare cu baterii sau cu alimentator. Este recomandat folosirea cu alimentator căci bateriile se vor descărca repede. La Sound Studio avem alimentatorul Yamaha PA 130A si PA 150A.

Alimentator Yamaha PA 150a

Claviatură pentru începători

Pentru început claviaturile electrice sunt destul de accesibile. Acestea sunt concepute pentru a fi mini sintetizatoare și mulți au o mulțime de sunete a diferitelor instrumente și au și piste de ritm înregistrate prealabil. În cazul achiziționării unei claviaturi pentru începători cel mai important lucru este numărul clapelor și dacă acestea sunt sau nu grele. Clapele grele au nevoie de forța mâinii și reacționează asemănător cu clapele pianului acustic.

În ziua de azi achizitionarea primei claviaturi este un lucru simplu. Tehnologia a avansat atât de mult încât chiar și modelele entry level au acum criteriile de bază pentru a începe lecțiile la clape. Aceste criterii sunt următoarele:

  • claviatură cu 5 octave
  • clape full-size
  • clape sensibile la atingere
  • o paletă cu sunete și ritm rezonabil

În cazul în care prima claviatură va fi folosită de către un copil este mai bine achiziționarea pe termen scurt, în așa fel dacă copilul nu mai vrea să continue lecțiile nu vei fi afectat atât de mult financiar. Dacă claviatura va fi folosită de către un student atunci funcțiile suplimentare din claviaturile profesionale pot fi un stimulent pentru al menține concentrat asupra învățării.

Claviatura portabilă

Claviaturile portabile sunt în general concepute pentru jucătorii începători. Funcțiile secvențiale sunt fundamentale decât cele ale unui aranjor, și majoritatea au și funcții de învățare, care ajută pe începători să se adapteze la claviatură. Claviaturile portabile au și conectare USB pentru transferarea sunetelor în și din computer sau internet, pot salva proiecte dar și să descarce piese pentru karaoke. Dacă ești începător, sau poate mai vrei să canti și la un alt instrument și vei să cumperi o claviatură pentru a învăța sau experimenta pe ea atunci cele portabile sunt o alegere bună.

Câteva exemple de claviaturi pentru începători, disponibile la Sound Studio:

  • Yamaha PSR F51

Yamaha PSR F51

  • Yamaha PSR E253

Yamaha PSR E253

  • Yamaha PSR E353

Yamaha PSR E353

  • Yamaha P 115 B

Yamaha P 115 B

Claviatura pentru profesioniști

Spre deosebire de claviaturile pentru începători cele profesionale au multe alte funcții, dar acestea sunt recomandate doar celor profesioniști.

Vizitati oferta noastra pe adresa: https://www.soundstudio.ro/piane-si-clape.html

ACCESORII CLAPE

ACCESORII CLAPE

La Sound Studio avem o gamă largă de accesorii pentru cei care joacă pe pian sau clape. Lucruri esențiale, ca acumulatori sau stative pentru clape sunt mereu pe stoc, la fel și pedaliere și tocuri pentru clape. Pentru pianiști avem multe feluri de scaune și stative cu lumini.

https://www.soundstudio.ro/accesorii-clape.html

Cuvinte cheie: cordofone, aerofone, idiofone, electrofone, polifonie, MIDI, sequencer, arpeggiator, sampler, contoller, stative, alimentare